При непланирано пътуване до Израел през октомври Урсула фон дер Лайен

...
При непланирано пътуване до Израел през октомври Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Дамоклев меч е надвиснал над Урсула фон дер Лайен: Може ли някой да спре кралицата

П ри непланирано пътуване до Израел през октомври Урсула фон дер Лайен застана до Бенямин Нетаняху и изрази безрезервна взаимност в борбата на страната против “Хамас ”. Нейното изявление не би било несвоевременно в лицето на немски политик (какъвто в края на краищата беше тя, преди да поеме поста на ръководител на Европейската комисия (ЕК). Но идвайки от ръководителя на една от най-мощните институции на Европейския съюз по една от най-разногласните тематики в международен мащаб, това провокира бурна реакция, припомня Politico в собствен разбор. 

Дипломатите разгневиха фон дер Лайен, че е пренебрегнала взаимно изказване на външните министри на Европейски Съюз, представящи позицията на блока и призоваващи за въздържаност и ценене на интернационалното право от Израел. Около 800 чиновници на Европейска комисия подписаха писмо, критикуващо нейната „ безусловна “, „ неконтролирана “ поддръжка „ за една от двете страни “ в спора. 

Жозеп Борел обществено я смъмри, че се преструва, че приказва от името на целия Европейски Съюз.

„ Тя от ден на ден се държи като кралица “ , съобщи един посланик от Европейски Съюз пред Politico по това време, критикувайки я, че е надвишила длъжностната си характерност, изключвайки държавните управления на Европейски Съюз от вземането на решения и управлявайки с дребна група съветници посредством декрет.  

Ursula Von Der Leyen: “The full scale of the brutality of the Hamas terror attack leaves us breathless. Defenseless people, brutally murdered in cold blood on the streets. We stand strong with Israel and its people. Today the EU and Israeli flags fly side by side. ”
— Georgia Today (@GeorgiaToday_GT)
Няколко месеца по-късно позицията на фон дер Лайен още веднъж е постоянна. Без да се извинява или да се отдръпва, тя устоя на политическата стихия и излезе, в случай че не по-силна от всеки път, най-малко невредима. Тя освен остава любимец за втори мандат като ръководител на Европейска комисия, само че и никой различен претендент няма късмет да я измести, написа Politico. Предстои водачите на Европейски Съюз да се срещнат това лято, с цел да си разделят висшите постове в блока, напомня медията.  

Същата властност, която сътвори проблеми на Урсула фон дер Лайен, я преведе освен през тази рецесия, само че и през всяко друго предизвикателство в нейните над 20 години в политиката. 

На събитие през ноември фон дер Лайен отхвърли да удостовери, че се кандидатира още веднъж за ръководител на Европейска комисия. Тя отговори на въпрос, какво би направила с втори мандат, като уточни, че ще „ резервира посоката на придвижване за огромните тематики “ от сегашния си мандат — а точно Зелената договорка, цифровите преходи и устойчивостта. 

-
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР